X-MEN – «Ο Μαύρος Φοίνικας»

Στην κορύφωση των 20 χρόνων της επικής σειράς ταινιών, οι X-Men επιστρέφουν για να αντιμετωπίσουν τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους… στο Αχίλλειον!

 Λίγα λόγια για την ταινία

Αυτή είναι η ιστορία της αγαπημένης ηρωίδας των X-MEN, Τζιν Γκρέι, καθώς εξελίσσεται στον εμβληματικό Μαύρο Φοίνικα. Κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης στο διάστημα, η Τζιν βάλλεται από μια κοσμική δύναμη που τη μεταμορφώνει στην πιο ισχυρή μεταλλαγμένη που έχει υπάρξει ποτέ.

Παλεύοντας με την ασταθή και αυξανόμενη δύναμή της αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες, η Τζιν βγαίνει εκτός ελέγχου και φέρνει στο χείλος της διάλυσης την οικογένεια των X-MEN αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή είναι η πιο έντονη και συναισθηματική ταινία X-MEN που έγινε ποτέ. Είναι η κορύφωση των 20 χρόνων ταινιών X-MEN, με την οικογένεια των μεταλλαγμένων που γνωρίζουμε και αγαπάμε να πρέπει να αντιμετωπίσει τον πιο ολέθριο εχθρό μέχρι τώρα – έναν από αυτούς.

Από τις 6 έως και 12 Ιουνίου στον κινηματογράφο Αχίλλειον στην Πτολεμαΐδα. Ώρες προβολής 19:30 και 22:00

«Ο Μαύρος Φοίνικας», το τελευταίο μέρος την σειράς

Το κόμικ «Μαύρος Φοίνικας» (στο οποίο βασίζεται κα το ομώνυμο επιστέγασμα του επικού franchise) έχει γράψει ο θρύλος του χώρου Κρις Κλερμόντ, ενώ η εικονογράφηση ανήκει στον Τζον Μπερν. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1980. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Σάιμον Κίνμπεργκ (X-Men, Λόγκαν, Η Διάσωση), ως μεγάλος φαν των κόμιξ ένιωσε ότι ήταν σημαντικό να πει αυτή την ιστορία στη μεγάλη οθόνη με έναν τρόπο που θα δικαίωνε το βιβλίο. Ο Κίνμπεργκ, που ήταν είτε σεναριογράφος είτε παραγωγός (ή μερικές φορές και τα δύο) σε όλες τις ταινίες X-Men, πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα για μια πιο σκοτεινή και τολμηρή ταινία.

Καθ’ όλη την διάρκεια που ο Κίνμπεργκ έγραφε το σενάριο, είχε συνέχεια στο μυαλό του ότι ήθελε να κάτσει και πίσω από την κάμερα. Έτσι, αποφάσισε να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το πολυαναμενόμενο κλείσιμο της επικής σειράς ταινιών. «Ήθελα να σκηνοθετήσω», περιγράφει. «Καθώς σκεφτόμουν τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η ταινία, ένιωθα συναισθηματικά δεμένος μαζί της. Και τότε σκέφτηκα ότι όχι μόνο μπορούσα να την σκηνοθετήσω αλλά και ότι έπρεπε. Την ένιωθα σαν παιδί μου, δεν μπορούσα να την αφήσω σε άλλον».

Στο «X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας», κορμός της ιστορίας είναι μια γυναίκα που παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες και μόνο η οικογένειά της, οι X-Men, μπορούν να σώσουν τόσο την ίδια όσο και όλο τον κόσμο. Ο Κίνμπεργκ ήθελε να κάνει μια ταινία επικεντρωμένη στους χαρακτήρες και όχι μόνο στην δράση.

Σε αυτή την προσπάθεια βρήκε υποστήριξη στον παραγωγό Χατς Πάρκερ που είχε δουλέψει σε όλες τις προηγούμενες ταινίες. «Το “XMen: Ο Μαύρος Φοίνικας” ήταν η ευκαιρία να κάνουμε κάτι μοναδικό, κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες ταινίες», σχολιάζει ο Πάρκερ. «Αυτή η ταινία είναι πιο πιστή στον χαρακτήρα της Τζιν. Η αίσθηση είναι διαφορετική, όπως και το κινηματογραφικό στυλ που ταιριάζει με αυτή την ιστορία».

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου, πολιτικά και κοινωνικά, τα πράγματα έχουν έρθει πάνω κάτω. Δεν υπάρχει ενότητα, όλοι νιώθουν αποκομμένοι και μόνοι. Μια ιστορία για έναν χαρακτήρα που είναι αποκομμένος, και ως αποτέλεσμα χωρίζει στα δύο την οικογένειά του, είναι πολύ σχετική στην εποχή μας», περιγράφει ο σκηνοθέτης.

Μια γυναίκα ως βασικός χαρακτήρας

Είχε φτάσει η στιγμή που μια ταινία X-Men έχει γυναίκα πρωταγωνίστρια. Όπως αναφέρει και ο Κίνμπεργκ: «Είχε έρθει η ώρα μια ταινία με σούπερ ήρωες να έχει γυναίκα στον κεντρικό ρόλο. Ο “Μαύρος Φοίνικας” έχει την πιο δυνατή γυναικεία ιστορία στον κόσμο του XMen».

Μήνες πριν ξεκινήσει να γράφει το σενάριο, ο Κίνμπεργκ συναντήθηκε με την περιζήτητη πια Σόφι Τέρνερ (Game of Thrones). «Της είπα ότι κάποια στιγμή ο χαρακτήρας της γίνεται σχιζοφρενής, αρχίζει να χάνει την ταυτότητά της και τελικά αποκτά δύο ταυτότητες: της Τζιν που γίνεται όλο και πιο αδύναμη, και του Φοίνικα που αποκτά συνεχώς περισσότερη δύναμη», εξηγεί ο Κίνμπεργκ.

Η Τέρνερ ενθουσιάστηκε από την πλοκή και τον χαρακτήρα και ανυπομονούσε να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ήταν τρομακτικό», αναφέρει η Τέρνερ και συμπληρώνει: «Ο Σάιμον ήθελε να βάλει την ιστορία και το ταξίδι της Τζιν στο επίκεντρο, κάτι που βρήκα υπέροχο δεδομένου ότι συχνά στις ταινίες με σούπερ ήρωες η ιστορία χάνεται μέσα στα εφέ».

Μετά την συνάντηση των δύο, ο Κίνμπεργκ, για να την βοηθήσει να προετοιμάσει τον χαρακτήρα της, έστειλε στην ηθοποιό βίντεο σχετικά με την σχιζοφρένεια και την διαταραχή προσωπικότητας.

Σχετικά με την παραγωγή

Μιας και το «X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας» είναι απ’ όλες τις απόψεις μια ταινία διαφορετική από τις προηγούμενες, αναπόφευκτα έπρεπε να αλλάξει και η εικόνα. «Μετά από 20 χρόνια που οι ταινίες XMen είχαν ένα συγκεκριμένο στυλ, ήταν καιρός αυτό να αλλάξει», τονίζει ο Κίνσμπεργκ και συνεχίζει: «Ήθελα να είναι πιο οικεία, πιο προσωπική. Δουλειά μου ήταν να δώσω σε όλους να καταλάβουν ότι αυτή η ταινία είναι διαφορετική, πιο κοντά στην πραγματικότητα, που το κοινό θα σχετιστεί μαζί της».

Στο ίδιο κλίμα και ο παραγωγός της ταινίας Τοντ Χάλογουελ: «Όσο πιο αληθινή είναι η ιστορία και η ταινία, τόσο το καλύτερο. Και αυτή την ιδέα προσπαθήσαμε να περάσουμε σε όλα τα τμήματα, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή μέχρι την ενδυματολόγο».

Εικόνα και μουσική

Ο βραβευμένος με Όσκαρ διευθυντής φωτογραφίας Μάουρο Φιόρε (Avatar, Ημέρα Εκπαίδευσης) βοήθησε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα στην εικόνα της ταινίας. Γι’ αυτό και σε πολλά πλάνα η κάμερα είναι στο χέρι. Έτσι, όταν οι χαρακτήρες κινούνται, η κάμερα τους ακολουθεί αντί να παραμένει σταθερή. Αυτό προσφέρει έναν «αέρα» ανάμεσα στους χαρακτήρες και το κοινό ταυτίζεται μαζί τους.

Την εξαιρετική μουσική έγραψε ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Χανς Ζίμερ (Δουνκέρκη, Inception, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών). «Λατρεύω τον τρόπο που δημιουργεί μουσική -που μερικές φορές δεν είναι καν μουσική αλλά ήχοι. Η μουσική του σε επηρεάζει. Σε συγκινεί όταν θέλει να σε συγκινήσει, χωρίς να είναι δακρύβρεχτη. Αυτό ακριβώς χρειάζεται και η ταινία», αναφέρει ο Κίνμπεργκ για τον σπουδαίο συνθέτη Χανς Ζίμερ.

 

Σκηνοθεσία/Σενάριο Σάιμον Κίνμπεργκ
Παραγωγή Σάιμον Κίνμπεργκ, Χατς Πάρκερ, Λόρεν Σούλερ Ντόνερ, Τοντ Χάλoγουελ
Ηθοποιοί Σόφι Τέρνερ, Τζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζένιφερ Λόρενς, Νίκολας Χουλτ, Τάι Σέρινταν, Αλεξάντρα Σιπ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Έβαν Πίτερς, Τζέσικα Τσαστέιν
Φωτογραφία Μάουρο Φιόρε
Μοντάζ Λι Σμιθ
Σχεδιασμός Παραγωγής Κλοντ Παρέ
Μουσική Χανς Ζίμερ
Διάρκεια 114’
Διανομή ODEON
Είδος Περιπέτεια, Επιστημονικής φαντασίας

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα events