Η ΧΗΡΑ «Greta»

Στο «Greta», η Κλόι Γκρέις Μόρετς υποδύεται τη νεαρή, μοναχική, αθώα Φράνσις που μια μέρα, στο νεοϋορκέζικο μετρό, βρίσκει ξεχασμένη μια κομψή γυναικεία τσάντα.

Φυσικά την επιστρέφει στην ιδιοκτήτριά της κι έτσι γνωρίζει την Γκρέτα της Ιζαμπέλ Ιπέρ, που ζει σε μια μονοκατοικία στην καρδιά του Μπρούκλιν, επίσης μοναχική: οι δυο γυναίκες θα βρουν η μια στην άλλη τη συντροφιά που αναζητούν – μόνο που η συμπάθεια της Γκρέτα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε εμμονή με φονικές διαθέσεις!

Στις 14 Μαρτίου και ώρα 19:30 και 22:00 στο Αχίλλειον!

Ιδανική επιστροφή για τον Νιλ Τζόρνταν και ταμάμ ρόλος για την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία το διασκεδάζει δεόντως και σε μια βόλτα από το περιοδικό Entertainment Weekly όπου φωτογραφίζεται να τεμαχίζει λούτρινα.


Ο βραβευμένος με Όσκαρ Νιλ Τζόρνταν (TheCryingGame) επιστρέφει -έξι χρόνια μετά το Byzantium-με ένα σύγχρονο, αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ. Σε αυτή την ανατριχιαστική  και έκρυθμη ιστορία πρωταγωνιστούν η σπουδαία Ιζαμπέλ Ιπέρ (Elle) μαζί με την ταλαντούχα Κλόι Γκρέις Μόρετζ (Carrie).

Σε σενάριο των Νιλ Τζόρνταν και Ρέι Ράιτ (TheCrazies) η ταινία δεν χάνει καθόλου χρόνο και παρασέρνει το κοινό σε έναν ανεμοστρόβιλοεμμονής και παράνοιας, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά την πραγματική φύση των χαρακτήρων χάρη στην καθηλωτική αφήγηση του Τζόρνταν και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών.

Η Σύνοψη

Η Φράνσις (Κλόι Γκρέις Μόρετζ), μία νεαρή γυναίκα που πενθεί τον θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει μία χαμένη τσάντα στο μετρό της Νέας Υόρκης και αποφασίζει να την επιστρέψει στην κάτοχο της.

Αυτή είναι η αρχή μίας ασυνήθιστης φιλίας με την αινιγματική χήρα Γκρέτα (Ιζαμπέλ Ιπέρ), παρά τη δυσαρέσκεια της καλύτερης της φίλης Έρικα (Μάικα Μονρόε)που κατά τα άλλα βοηθάει την Γκρέις να εγκλιματιστεί στη μεγάλη πόλη.

Η Φράνσις αγνοεί τις ανησυχίες της φίλης της, όμως τα κίνητρα της Γκρέτα είναι πιο νοσηρά από αυτό που φαντάζεται.

Δείτε το trailer

 

Συνέντευξη με τον Νιλ Τζόρνταν και την Ιζαμπέλ Ιπέρ

Γράψατε μία ιστορία για μία αινιγματική γυναίκα από τη Γαλλία και την ανατολική Ευρώπη. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σας ήρθε κατευθείαν στο μυαλό;

Νιλ Τζόρνταν: Ναι. Βέβαια θα μπορούσα να επιλέξω Αμερικανίδα ηθοποιό, αλλά για μένα η Γκρέτα θα μπορούσε να βγει από ένα σκοτεινό ευρωπαϊκό παραμύθι. Πάντα μου άρεσαν οι παράξενες γωνίες της Ευρώπης που βλέπεις στο Μπρούκλιν και στο Μανχάταν. Επίσης, μπορώ να νιώσω τη μοναξιά του χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κάτι πιο κοντά στην αποξένωση από το να είσαι μόνος ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Είδατε εύκολα τον εαυτό σας στον ρόλο της Γκρέτα;

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Νομίζω πως ναι. Δεν είχα θέμα με το γεγονός ότι είναι πραγματικά ένας μοχθηρός χαρακτήρας, μία ψυχοπαθής. Είναι μια περίπτωση παράνοιας, έχει εμμονές, είναι αγκιστρωμένη στο παρελθόν. Νιώθει μόνη και δεν το αντέχει. Δεν έχει ρίζες, όπως το έχει θέσει ο Νιλ, είναι σαν τους ανθρώπους που έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη. Φέρει αυτή την ανασφάλεια για την ταυτότητα της, είναι από την Ουγγαρία και τη Γαλλία και σχεδόν δεν ξέρει πια την καταγωγή της ούτε το ποια είναι.

Η ίδια πιστεύει ότι είναι φυσιολογική…

Ιπέρ:Διαβάζεις στις εφημερίδες για κάποιον που ξεπέρασε τα όρια και πήγε από την κανονικότητα στην τρέλα και σου κάνει εντύπωση πώς λειτουργεί η ανθρώπινη φύση…

Τζόρνταν: Πιστεύω ότι αν η Φράνσις δεν έβλεπε ποτέ τις τσάντες (στοιχείο που μαρτυρά την παράνοια της Γκρέτα) μπορεί να είχαν μια κανονική φιλία. Είναι ο τρόπος που απορρίπτει την πιθανότητα μιας φιλίας που πυροδοτεί την τρέλα. Η Γκρέτα δεν θέλει αυτή τη στιγμή να έρθει, αλλά όταν έρχεται, ξέρει πολύ καλά τι πρόκειται να κάνει. Είναι συναρπαστικός χαρακτήρας. Είναι πιθανό με έναν τρόπο να συμβεί σε όλους. Κάθε ανθρώπινη επαφή κινείται ανάμεσα στην απόλυτη εμμονή και παθολογία ή την παρηγοριά και την τρυφερότητα.

Κάνετε ταινίες χρόνια. Έχετε αλλάξει τον τρόπο που σκηνοθετείτε;

Τζόρνταν: Έχω να κάνω ταινίες έξι χρόνια, -δουλεύω για την τηλεόραση και γράφω δύο βιβλία- αλλά όχι δεν έχω αλλάξει. Είναι όλο και πιο δύσκολο για σκηνοθέτες του είδους μου να κάνουμε ταινίες. Όταν κάναμε αυτή την ταινία και στήσαμε σκηνικά στην Ιρλανδία και μετά στη Νέα Υόρκη, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε οικείο περιβάλλον.

Ιπέρ: Παίρνει τον χρόνο του. Νιώθει τον εσωτερικό παλμό του ηθοποιού. Στο Δουβλίνο, όταν κάναμε γύρισμα, δεν είχε προαποφασίσει πώς θα κινούμαστε στο σκηνικό. Έχτιζε την κίνηση της κάμερας γύρω από τις κινήσεις των ηθοποιών.

Τζόρνταν: Η Ιζαμπέλ ερχόταν μέσα στον χαρακτήρα κάθε φορά στο γύρισμα. Εγώ αφουγκραζόμουν ποια είναι αυτή και κινούμουν αντίστοιχα.

Έχετε αποχαιρετήσει τον χαρακτήρα ή είναι ακόμα μαζί σας;

Ιπέρ: Έχω αποχαιρετήσει τον χαρακτήρα. Τη στιγμή που τελειώνει, τελειώνει.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα events