Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στον Παντελίδη!

Η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα γιορτάζει στον Ετήσιο Χορό της με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη!

Το 2018 θα μπει και η Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα θα το υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο!

Στις 6/1/2018 και ώρα 21:00 ανοίγουν οι πόρτες του αμφιθεάτρου στο ξενοδοχείο Παντελίδης για να σας υποδεχτούν με πολύ…Ποντιακή Μουσική!

Διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης και θα τον πλαισιώνουν οι:

  • Αντωνία Καραγιαννίδου (τραγούδι)
  • Γιώργος Μιχαϊλίδης (λύρα)
  • Γιώργος Ευσταθιάδης (λύρα)
  • Σάκης Σωτηριάδης (πλήκτρα)
  • Γιώργος Κορτσινίδης (τύμπανα)
  • Φώτης Ηλιάδης (νταούλι)

Λίγα λόγια για τον μεγάλο αυτόν μουσικό

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια.

Σε ηλικία 9 ετών, ο μικρός τοτε Μακούλης – όπως πολλοί τον αποκαλούν και σήμερα – ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα την οποία έμαθε από τον παππού του, γνωστό λυράρη της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο με το οποίο ο Ματθαίος εκφράζει τη βαθειά του αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό σε αυτό που υπηρετεί.

Η δεξιοτεχνία του και ο τρόπος με τον οποίο ο Ματθαίος αποδίδει και εκφράζει τη μουσική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου

Σε ηλικία 12 ετών, κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και ακολουθούν άλλες πέντε. Τον Μάιο του 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό.

Στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα, ο Ματθαίος είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου, έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό – Masters στην Εθνομουσικολογία και κατέχει Διδακτορικό (PhD in Performance Practice) του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το πρώτο παγκοσμίως διδακτορικό, που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

Τον Ιανουάριο του 2005, ο Ματθαίος κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD (Αγγλία 2001 και 2005) και WOMEX (Ολλανδία 2002), στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO (Ιταλία 002) και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου σε ένα φιλανθρωπικό κονσέρτο για τα παιδιά του Αφγανιστάν (Αγγλία 2002). Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμηνεύει με τη λύρα του το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.

Τον Αύγουστο του 2004 συνεργάζεται με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη. Αποκορύφωση στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμηνεύει με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του και τη συνοδεία της Ορχήστρας Συγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ο Ματθαίος εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.